ЧИЛИ


Лютите чушлета могат да бъдат всякакви размери и форми, а видовете, които се отглеждат, са около 400. Тяхната “гореща” субстанция е капсаицин. Смята се, че това вещество подобрява храносмилането и освен това има антибактериален и противовъзпалителен ефект.
Чушлетата съдържат още витамин С и бета-каротен (който организмът превръща във витамин А), а тези витамини спомагат за поддържането на силна имунна система. Смята се също, че лютите чушки подпомагат отделянето на ендорфини, което повишава духа и либидото, така че очаквайте люти чудеса в сексуалния си живот. За някои сортове люти чушлета (например peri peri) се твърди, че помагат на тялото да изгаря по-бързо мазнините, като ускоряват метаболизма.
Лютите чушки се използват отдавна като традиционно средство за облекчаване симптомите на настинка. Те облекчават хремата, като намаляват мукуса в синусите. В Русия приготвят настойка от люти чушки, накиснати във водка, която се употребява вътрешно при настинки, ревматизъм и стомашни проблеми, а в Индия използват peri peri външно при тонзилит, дифтерия и при ухапване от змии. От люти чушки се правят и бонбони за смукане за облекчаване на възпаленото гърло и пресипналост. Истински шедьовър обаче е шоколадът с люти чушки, който, ако случайно успеете да откриете на нашия пазар, непременно трябва да опитате.